apple pie

Crumble Apple Pie. Крихкий Яблучний Пиріг.

apple pie 7SV

Today, I would like to share with you the recipe for making a crumble apple pie. Yes, the one that has a bit messy but such delicious texture. So, keep the napkins handy when enjoying this one for dessert 😉

Please note that I’ve edited the original recipe, that I’ve had used for years, in order to make it healthier. To be more clear, I’ve replaced the white flour with the whole-grain flour, and I’ve used the coconut oil instead of the regular butter. Honestly, there are no limits how far you can go while editing the recipe. Please, turn on your imagination and adjust the recipe according to your preferences. Maybe, you wouldn’t mind to share your ideas here.

In my opinion, this apple pie is a wonderful addition to a holiday dinner table.

Crumble Apple Pie

  • Servings: about 8
  • Difficulty: easy
  • Print

apple pie 8SV

Ingredients:

  • store bought pie crust or home-made one*
  • 1/2 cup coconut oil, melted
  • 3/4 cup whole-grain flour
  • 1/2 cup brown sugar
  • 2 1/2 pounds (about 1 kg) apples (about 5 large apples), peeled and thinly sliced
  • 1 tbsp ground ginger
  • 1/2 tsp ground cinnamon
  • 1/4 tsp sea salt

*- the recipe for the home made crust is below.

Home made pie crust recipe

home made apple pie crust

What you need:

  • 1 1/4 cup whole-grain flour plus more for rolling the dough; 1/2 cup coconut oil (soft); 1 tablespoon brown sugar; 1/4 teaspoon sea salt; 3 to 4 tablespoons water.

Preparation steps:

  1. In a medium bowl, combine the flour, coconut oil, sugar and salt.
  2. Add water and mix the dough until the mixture holds together.
  3. Place the dough onto floured piece of parchment paper. Using floured rolling pin, roll the dough so it shapes into the disk.
  4. Carefully transfer the disk to the greased pie form. Using your knuckles, pres the dough into the baking form.
  5. Using your fingers, shape the perimeter of the crust.

apple pie 2SV

 

Instructions:

  1. Heat the oven to 375’F (190’C). Place the pie plate on a foiled baking sheet or prepare the home made pie crust.
  2. In a medium bowl, combine the flour, coconut oil and 1/4 cup sugar until until large clumps form. Refrigerate the dough until ready to use.
  3. In a large bowl, toss the apples, ginger, cinnamon, salt and the remaining 1/4 cup of sugar. apple pie 3SV
  4. Transfer the apple mixture to the crust, sprinkle with the crumb topping, and bake until the top is golden and the apples are tender, about 60 minutes. apple pie 4SV apple pie 5SV apple pie 6SV
  5. You might want serve the pie with a cool whip on top. Enjoy the pie either warm or cold. Both ways it tastes great. apple pie

 

Крихкий Яблучний Пиріг


 

apple pie 7SV

Сьогодні хочу поділитися з вами рецептом крихкого яблучного пирога. Так, пісочне тісто може розсипатися в руках, але таке добре на смак. Готуйте серветки, якщо надумаєте випробувати рецепт 😉

Зауважу, що я дещо змінила рецепт, який дотримувалася роками у випічці свого “фірмового” яблучного пирога. Моя ціль була зробити його трохи здоровішим. Тому замість звичного білого борошна тепер я використовую цільно-зернове, а замість масла- кокосову олію. Також, замість білого цукру- коричневий. Хоч здоровішим він і не є, але зате додає карамельного кольору до тіста. Як на мене, то тут нема меж для фантазії щодо змін у цьому рецепті. Можливо, вам захочеться поділитися своїми ідеями.

На мою думку, цей пиріг є чудовим доповненням до святкового стола.

Крихкий Яблучний Пиріг

  • Servings: 8
  • Difficulty: просто
  • Print

apple pie 8SV

Інгредієнти:

  • Куплений у магазині корж на пиріг або приготовлений власноручно*
  • 1/2 скл кокосової олії (розтопленої)
  • 3/4 скл цільно-зернового борошна
  • 1/2 скл коричневого цукру
  • 5 великих або 7 середніх яблук (семеринка), повбираних та тонко нарізаних
  • 1 ст.л. меленого імбиру
  • 1/2 ч.л. кориці
  • 1/4 ч.л. солі

*- рецепт домашнього коржа на пиріг внизу

Корж на пиріг своїми руками

home made apple pie crust

Вам буде потрібно:

  • 1 1/4 скл цільно-зернового борошна плюс ще трохи для розкачування тіста; 1/2 скл кокосової оліі (напів-розтопленої); 1 ст.л. коричневого цукру; 1/4 ч.л. солі; 3-4 ст.л. води.

Кроки приготування:

  1. У посудині серенього розміру змішайте борошно, олію, цукор та сіль.
  2. Додайте води та замісіть тісто.
  3. Перекладіть тісто на присипаний борошном пергаментний папір. Використовуючи качалку, присипану борошном, розкачайте тісто, щоб воно набуло форми диска.
  4. Обережно перекладіть “диск” до змазаної олійкою формочки для пирога. Суглобами пальців втрамбуйте тісто у формочку.
  5. Пальцями проробіть край коржа.

apple pie 2SV

Інструкції:

  1. Нагрійте духовку до 190’C. Застеліть бритванку фольгою. Покладіть на бритванку готовий корж (з формочкою для випікання) або домашній корж, приготовлений своїми руками.
  2. У посудині середнього розміру змішайте борошно, олію та 1/4 скл цукру доки не почнуть формуватися великі грудки тіста. Покладіть тісто до холодильника.
  3. У великій посудині змішайте яблука, імбир, корицю, сіль та решта цукру (1/4 скл). apple pie 3SV
  4. Перекладіть яблучну суміш до коржа та посипте зверху грудками пісочного тіста. Запікайте пиріг 60 хвилин, доки верх не підрум’яниться та яблука не будуть м’ягкими. apple pie 4SVapple pie 5SVapple pie 6SV
  5. При подачі пирога на стіл ви можете прикрасити його зверху вершками. Пиріг смачний як теплий так і холодний. apple pie

Advertisements

2 thoughts on “Crumble Apple Pie. Крихкий Яблучний Пиріг.”

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s