chewy oatmeal raisin cookies

Chewy Oatmeal Raisin Cookies. Вівсяне Печення з Родзинками та Соняшниковим Насінням.

Chewy Oatmeal Raisin Cookies 3ORCSV

Hi! My one month of sugar detox is almost over, two more days to go. I cannot wait to share with you my overall experience and thoughts about sugar free living. One thing, for sure, the final week was the one I felt rested when it came to my food choices. Oh, no there weren’t any loads of sugary processed foods, in case that’s how you imagined my final detox week. Frankly, I cannot say that my sugar-free journey was 100% pure. It had its flaws, and my will power is the only thing to blame, I guess. Like Rag’In’Bone sings in his song “Human”, “I’m only human after all…” In general, I am very happy that I went for this experiment, and that I had a chance to better understand the way my body works. More details about my one month sugar detox are coming in my next post.

Today, I am sharing with you one of the best recipes for healthy cookies, I’ve tried. Yes, I am being honest. These chewy oatmeal raisin cookies will definitely bring you a joy, without adding extra inches to your waist line. Well, if you watch your portion sizes, of course, and don’t forget to follow an active lifestyle 😉

These oatmeal cookies are rich in healthy fats, sunflower seeds and coconut oil. The sweetness comes from 2 tablespoons of raw honey and 1/2 cup of raisins. Feel free to replace the honey with the maple syrup or any other sweetener you like. Dried cranberries could substitute the raisins. Also, I’ve tried to bake these cookies by using the walnuts instead of the sunflower seeds, but, in my opinion, the cookies came out too fatty. My husband, on the other hand, loved them. So, decide for yourself which option to choose.

Chewy Oatmeal Raisin Cookies

  • Servings: about 20 cookies
  • Time: 20 mins
  • Difficulty: easy
  • Print

Chewy Oatmeal Raisin Cookies 2SV

Ingredients:

  • 1 cup sunflower seeds, ground
  • 1 cup old-fashioned rolled oats
  • 1/2 cup oat flour
  • 1/4 teaspoon sea salt
  • 1-2 tablespoons raw honey
  • 1/2 cup raisins (or dried cranberries)
  • 2 tablespoons coconut oil, melted
  • 2 tablespoons filtered water

Method:

  1. Preheat the oven to 300’F (150’C), and line a baking sheet with parchment paper.
  2. In a large bowl, combine the sunflower seeds, oats, oat flour, salt, honey and raisins.
  3. Add the coconut oil and water. If needed, add more water, so the mixture holds together.
  4.  Before placing a portion of cookie dough onto the baking sheet, dip the spoon (or other tool that you use) in water. This way, it is a lot easier and less messy.
  5. Bake the cookies for 9 to 12 minutes, until the edges become golden brown.
  6. Let the cookies cool down, before eating

Warning: the cookie dough could be eaten raw. Be careful not to eat it all, before baking 🙂

raw cookies

 

Вівсяне Печення з Родзинками та Соняшниковим Насінням


 

Chewy Oatmeal Raisin Cookies 3ORCSV

Привіт! Мій місяць детоксу від цукру, практично, підійшов до кінця. Не можу дочекатися, як поділюся з вами своїми враженнями від життя, вільного від цукру. Останній тиждень детоксу, однозначно, був досить релаксивний в плані вибору продуктів. Ні-ні, я не об’їдалася магазинними тістечками та тортами, якщо це те, про що ви подумали. Якщо чесно, я не можу сказати, що мій місяць детоксу був на 100% чистим. Гріхи були, і тут можна звинувачувати тільки мою силу волі. Як співає у свої пісні Rag’In’Bone “Human”, “I’m only human after all…” (Я всього навсього проста людина, якби там не було…). В загальному, я дуже рада, що пішла на цей експеримент , який дав мені можливість краще зрозуміти, як праціює мій організм. Більше деталей про мій місяць детоксу у наступному пості.

Сьогодні хочу поділитися з вами дуже простим і, мабуть, одним з найсмачніших рецептів здорового вівсяного печення, які існують. Так, так, я не перебільшую: з того моменту, як я робила фото печення, які виставляю сьогодні у блозі, я пекла це вівсяне печення ще два рази.

Сьогоднішнє вівсяне печення є багате на здорові жири: соняшникове насіння та кокосова олія. Солодкий смак дають 2 столові ложки меду та пів-склянки родзинок. Замість меду ви можете дати кленовий сироп чи інший підсолоджувач до вашого смаку. Родзинки можете замінити на журавлину. Якось я пробувала пекти це печення на основі волоських горіхів і, на мій погляд, вони вийшли досить жирні. Хоча, моєму чоловікові вони дуже навіть сподобалися. Тому, дивіться на ваш розсуд, який варіант вам більше до вподоби.

Вівсяне Печення з Родзинками та Соняшниковим Насінням

  • Servings: приблизно 20 печень
  • Time: 20 хв
  • Difficulty: просто
  • Print

Chewy Oatmeal Raisin Cookies 2SV

Інгредієнти:

  • 1 склянка меленого соняшникового насіння
  • 1 склянка вівсяних пластівців (грубих)
  • 1/2 склянка вівсяного борошна
  • 1/4 ч.л. морської солі
  • 2 ст.л. меду
  • 1/2 склянки родзинок
  • 2 ст.л. кокосової олії, розтопленої
  • 2 ст.л. фільтрованої води

Метод:

  1. Розігріти духовку до 150’C та застелити бритванку пергаментним папером.
  2. У великій посудині змішайте соняшникове насіння, вівсяні пластівці, вівсяне борошно, сіль, мед та родзинки.
  3. Добавте кокосову олію та воду. При потребі добавте більше води, щоб тісто трималося купи.
  4. Перед набиранням тіста на ложку, щоб перекласти до бритванки, змочіть ложку у воді. Так буде зручніше, швидше та більше чистіше на кухні 🙂
  5. Печіть печення від 9 до 12 хвилин, доки краї не підрум’яняться.
  6. Перед споживанням, дайте печиву вистигнути.

Увага: тісто можна їсти сирим. Дивіться, щоб не з’їсти все перед тим, як його запекти 😉

raw cookies

 

Advertisements

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s