Chocolate Muesli Bars. Шоколадні Батончики-Мюслі.

muesliCHM 2sm

The days became longer, and we became more active. You are quite active? Right 😉

With spending more energy we need extra snack or two, and, hopefully, the healthy option, to keep our batteries recharged.

Unlike the bars from my Protein Bars collections, the bars, I offer you today, don’t have any whey protein powder in them. The Muesli Bars contain a variety of nuts and seeds that provide protein. If you watch your protein consumption carefully and need to rich a certain amount of protein per day, you might want to add the whey protein (or vegan option) to fulfill your needs. Simply add 60 to 90 grams of protein supplement to the recipe and reduce the oat amount from 240 grams to about 200 grams. Also, if using a flavored protein powder, make sure to reduce the amount of honey (or maple syrup) and be careful not to add too many dried fruits so your bars don’t become too sweet. Unless, you prefer a really sweet snack.

The artificial sweeteners, used in protein and other sport supplements, require a separate topic in my blog. I do have my own opinion about them. Being short,  I’ve cut down consuming foods that contain sucralose. As of today, my best choice would be an unflavored protein powder.

muesliCHM 1sm

The Muesli Bars are very easy to make, and the recipe has endless list of variations. You can take my recipe as a base, and with practice, create your own variations, depending on your preferences and the foods you have available at home, at the time of baking.

Chocolate Muesli Bars

  • Servings: 12 bars
  • Difficulty: easy
  • Print

muesli bars 9sm

Ingredients:

  • 125g honey or maple syrup
  • 150g coconut oil
  • 2 tablespoons raw cacao
  • 100g sunflower seeds
  • 100g pumpkin seeds
  • 100g dried cranberries
  • 240g rolled oats
  • 40g shredded coconut
  • 40g chia seeds
  • a pinch of salt

Method:

  1. Preheat the oven to 180’C (350’F) and line the baking tin with parchment paper.
  2. In a saucepan, combine the coconut oil, honey and cacao. Warm over low heat, stirring periodically, until the coconut oil has melted and the mixture became smooth.muesli bars 1sm
  3. In a large mixing bowl, mix together all the remaining ingredients. Add cacao mixture to the large bowl. Stir the ingredients to combine.muesli bars 2smmuesli bars 4sm
  4. Transfer the final mixture to prepared tin and press firmly in.muesli bars 5sm
  5. Bake for about 20 to 25 minutes, until golden brown on top.
  6. Once cool, cut into slices.muesli bars 6smmuesli bars 8sm

 

Шоколадні Батончики-Мюслі


muesliCHM 2sm

Дні стали значно довшими, а ми енергійнішими. Чи не так? Якщо відчуваєте, що енергії вам бракує, то, надіюсь, мюслі батончики вам добавлять сили.

На відміну від інших батончиків у моєму блозі, мюслі батончики не містять протеїнової добавки. Звичайно, це не означає, що білки в них відсутні. Мюслі батончики складаються з різноманітного насіння, багатого на білки. Якщо ж ви уважно слідкуєте за споживанням білків та намагаєтеся набрати певну кількість білків на день, то можете добавити до рецепту 60-90 грам протеїнового порошку і при цьому зменшити кількість вівсяних пластівців з 240 грам до 200 грам. Якщо ви вживаєте протеїновий порошок зі смаком, то будьте обережними з кількістю меду та сухофруктів. Можливо, варто буде їх зменшити, щоб батончики не вийшли занадто солодкими. За винятком, якщо ви надаєте перевагу саме солодким перекусам.

Штучні підсолоджувачі, які вживають компанії у виготовленні спортивних добавок, заслуговують на окремий пост у моєму блозі. Наразі скажу, що я особисто значно зменшила споживання продуктів, які містять  sucralose, сукралозу. На сьогодні найкращою версією протеїнового порошку для мене буде той, що неприсмакований.

muesliCHM 1sm

Процес приготування мюслі батончиків є дуже простим і має нескінченну кількість варіацій. Ви можете взяти сьогоднішній рецепт за основу і, попрактикувавшись вдосталь, змінити на свій варіант, в залежності від своїх уподобань та наявних продуктів вдома.

Шоколадні Батончики-Мюслі

  • Servings: 12 батончиків
  • Difficulty: просто
  • Print

muesli bars 9sm

Інгредієнти:

  • 125г меду чи кленового сиропу
  • 150г кокосової олії
  • 2ст.л. какао
  • 100г соняшникового насіння
  • 100г гарбузового насіння
  • 100г журавлини чи інших сухофруктів
  • 240г вівсяних пластівців, класичних
  • 40г кокосової стружки
  • 40г чіа насіння
  • трохи солі

Метод:

  1. Нагріти духовку до 180’C та застелити бритванку пергаментним папером.
  2. У маленькому банячку нагріти на малому вогні кокосову олію, какао та мед; постійно помішуючи, доки суміш не стане однорідною.muesli bars 1sm
  3. У великій мисці змішати докупи всі решта інгредієнти. Добавити какао суміш до великої миски. Перемішати.muesli bars 2smmuesli bars 4sm
  4. Перекласти кінцеву суміш до бритванки та спресувати зверху руками чи ложкою.muesli bars 5sm
  5. Запікати 20-25 хвилин, доки не підрум’яниться верх.
  6. Як тільки вистигне, можна нарізати на батончики.muesli bars 6smmuesli bars 8sm

Advertisements

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s