DIY:Tahini Paste.Зроби Сам: Тахіні Паста.

Tahini 3TSV

About couple days ago I wanted to make a hummus. I’ve had all the ingredients, except tahini. Without thinking too long, I went to the local fresh market and bought the sesame seeds. Yes, I’ve decided to make my own tahini.

The tahini recipe is really simple and doesn’t take that much time. Besides homemade hummus, you can use tahini in baking the cookies, cooking the noodles, preparing the sauces for meat and vegetables.

Tahini is high in protein and is an excellent source of copper, zinc, iron, manganese, omega-3 and omega-6 fatty acids.

DIY:Tahini Paste

  • Servings: 3/4 cup
  • Difficulty: easy
  • Print

Tahini 1TSV

Ingredients:

  • 1 cup sesame seeds
  • 1-3 tablespoons olive oil, depending how thick you want your paste to be

Method:

  1. Add the sesame seeds to the heated over medium heat skillet. Stir frequently until the seeds begin to turn brown.
  2. Once toasted, let the seeds to cool down. Then, add them to a blender or food processor.
  3. Add 1 to 3 tablespoons of the oil and process the mixture into the paste. Add more oil if you prefer a thinner consistency.
  4. Store the tahini paste in the refrigerator in an airtight container.

If you like to see the recipe in action, feel free to watch my short video of making the tahini paste.

After making the tahini paste, of course, I’ve made the beet hummus, but that is the next recipe post in my blog.

Tahini 2TSV

Зроби Сам: Тахіні паста


Tahini 3TSV

Пару днів назад мені дуже захотілося зробити домашній хумус. В холодильнику вже залежався нут і напрошувався на дії. Знайшился всі необхідні інгредієнти окрім тахіні пасти. Що ж, довго не думала і зібралася на базар за кунжутом. Тахіні пасту я все-таки зробила, а згодом і хумус. Сьогодні ділюся простим рецептом тахіні з вами.

Тахіні ви можете застосовувати не тільки у хумусі, але й при випічці печення чи приготуванні других страв. І, навіть, у виготовленні домашньої халви.

Тахіні паста багата на білки, містить мідь, цинк, залізо, марганець, омега-3 та омега-6 жирові кислоти.

Зроби Сам: Тахіні Паста

  • Servings: 3/4 скл
  • Difficulty: просто
  • Print

Tahini 1TSV

Інгредієнти:

  • 1 скл насіння кунжуту
  • 1-3 столові ложки оливкової олії, в залежності яку густину пасти ви хочете досягнути

Метод:

  1. Висипте насіння на розігріту на середньому вогні пательню.
  2. Періодично помішуйте кунжут. Знімайте пательню з вогня, як тільки насіння підрум’янилося. Дайте йому остудитися, перед тим, як пересипати до блендера.
  3. Після кунжуту добавте до блендера олію і пульсуйте, щоб утворилася паста.
  4. Зберігайте пасту у холодильнику в контейнері.

Якщо ви хочете побачити цей рецепт в дії, то можете подивитися моє коротеньке відео внизу, де показані всі кроки виготовлення тахіні пасти.


Після того, як я зробила пасту тахіні, я також зробила і бурячковий хумус, але про це вже у наступному пості.

Tahini 2TSV

 

Advertisements

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s