Turkey Sorrel Soup

Turkey Sorrel Soup. Зелений Борщ.

Turkey Sorrel Soup

I often hear that people say soups are not a part of healthy or clean eating. Why not? It all depends on the way you cook a soup. If you add fatty pork meat as a base, lots of simple carbs (pasta or potatoes) and processed soup flavoring, then, yes it might turn out not that healthy at all. If we talk about canned soups, then, definitely, this is not a healthy addition to your diet. Otherwise, soups that are based on relatively lean meat and filled with veggies create a wonderful way to stay satisfied for longer with no harm to your waistline.

Turkey Sorrel soup, I offer you today, is an example of simple and healthy soup. Plus, it is a seasonal meal. Sorrel gives a tart taste to it. In combination with Greek yogurt, despite the fact you eat a hot meal, sorrel gives you a feeling of refreshing. Exactly what you need in Summer time.

When it comes no nutrients, sorrel is rich in vitamins C (immune system), B6 (nervous system) , A (eyesight), and minerals, iron (energy level), magnesium (metabolism) and potassium (blood pressure). Sorrel is also rich in fiber, which helps prevent diarrhea, constipation, bloating or cramping.

Warning: sorrel contains oxalic acid. For sensitive individuals, high-oxalate diets have been linked to an increased risk of kidney stones.

  • Servings: ”8″
  • Time: ”1hr20mins”
  • Difficulty: ”easy”
  • Print

Turkey Sorrel Soup

Ingredients:

  • 1 turkey wing
  • 3-4 liter of water
  • salt and pepper to taste
  • 1 medium carrot, shredded
  • 1 medium onion, chopped
  • 2 Tbsp olive oil
  • 2 Tbsp rice, soaked in water
  • 4 cups of chopped sorrel

  • boiled eggs and Greek yogurt for serving

Instructions:

  1. Rinse turkey wing under cold running water. Put it in a pot with water. Cook on medium heat. Add salt to taste.
  2. Add oil to a heated skillet. Add shredded carrot and chopped onion. Add salt and pepper to taste. Cook until golden and soft, mixing up occasionally. Set aside when ready.
  3. Check on water in the pot. You might want to collect brown foam that appears on top. In about 45-50 minutes (counting from a start) add carrot and onion mixture. Then, add soaked rice. Cook for another 10-15 minutes.
  4. Rinse sorrel if needed. Chop it. Add to the soup. Cook for another 1-2 minutes. Then, add chopped greens. Taste to see if more salt or pepper needed.
  5. Add sliced boiled egg and 1-2 Tbsp Greek yogurt, before serving.

 

Nutrition facts per portion:


Turkey Sorrel Soup 3TSSV

Calories: 117

Fat: 4 g

Carbs: 3 g

Protein: 15 g

 

Nutrition facts per portion when 1 boiled egg and 1 Tbsp Greek yogurt have been added:


Turkey Sorrel Soup

Calories: 227

Fat: 12 g

Carbs: 5 g

Protein: 24 g

 

 

Зелений Борщ


 

Turkey Sorrel Soup
Часто чую, що дівчата кажуть, що зупи- це не є здорове харчування і треба про них забути, якщо хочете схуднути. На мою думку, все залежить від того, як ви готуєте зупи. Якщо так, як моя бабця, з запрашкою (підсмажена мука) та з білим рисом чи макаронами, то, мабуть, так, зупа виходить нездорова. Але, якщо ви використовуєте за основу нежирне/низькожирне м’ясо, додаєте овочі та здорові жири, то зупа вийде тільки здоровою. І додам, що рідкі страви дають нам ситість на довший час ніж другі страви.

Сьогодні пропоную вам рецепт, який багатьом буде знайомий, це Зелений Борщ (на кваску (щавелі)). Моя версія цього смачного борща 🙂

Спочатку трохи інформації щодо поживних речовин кваска. Щавель багатий на вітаміни C (імунна система), А (зір) та B6 (нервова система), а також мінерали: залізо (рівень енергії), калій (тиск) та магній (метаболізм). Також щавель багатий на клітчатку, яка запобігає запорам, діареї, вздуттю живота та болючим смазмам.

Застереження: щавель містить щавлеву кислоту. Люди з чутливою системою травлення піддають себе ризику виникнення каменів в нирках.

 

Зелений Борщ

  • Servings: 8
  • Time: 1год20хв
  • Difficulty: просто
  • Print

Turkey Sorrel Soup

Інгредієнти:

  • крило індика
  • 3-4 літри води
  • сіль та перець до смаку
  • 1 морквина, терта
  • 1 цибулина, порізана
  • 2 ст.л. оливкової олії
  • 2 ст.л. рису, моченого в воді
  • 4 скл (2 пучка) щавеля

  • варені яйця та Грецький йогурт до сервування

Інструкції:

  1. Промийте крило індика під холодною водою з крана. Покладіть у баняк та залийте водою. Поставте на середній газ. Добавте сіль.
  2. Нагрійте пательню. Добавте олію. Дайте терту моркву та нарізану цибулю. посоліть та поперчіть до смаку. Смажте до золотистого кольору. Як готово, відставте на бік.
  3. Подивіться до води в баняку. Якщо бачите накип/пінку зверху, то заберіть. Як пройшло 45-50хв, добавте підсмажену моркву з цибулькою. Добавте мочений рис. Готуйте борщ ще 10-15хв.
  4. Промийте у зимній воді щавель. Поріжте на смужки. Добавте до борщу. Дайте нарізаної зелені, петрушки та кропу. Простестуйте, чи не потрібно добавити ще солі або перцю.
  5. Перед подачею на стіл добавте до тарілки нарізане варене яйце та 1-2 ст.л. Грецького йогурта.

Харчова поживність на одну порцію:


Turkey Sorrel Soup 3TSSV
Калорійність: 117 г
Жири: 4 г
Вуглеводи: 3 г
Білки: 15 г

 

 
Харчова поживність на одну порцію, якщо добавити яйце та Грецький йогурт:


Turkey Sorrel Soup
Калорійність: 227 г
Жири: 12 г
Вуглеводи: 5 г
Білки: 24 г

 

Advertisements

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s