strawberry rhubarb cobbler

Strawberry Rhubarb Cobbler. Полунично-Румбаборовий Партач.

strawberry rhubarb cobbler

First time I tried cobbler in the US. In Ukraine there is no such thing, as far as I know. At least, I cannot recall from my childhood that Grandma or Mom would ever bake it.

The moment I tasted it I was hooked. Cobblers are so delicious you cannot stop eating them. Fruity on the bottom and crunchy on the top, saturated with Summer juice, either fruit or berries. Yummy.

Unfortunately, traditional cobbler recipes are filled with flour, sugar and butter, which is not that healthy food variety. Good thing, by making few substitutions in the recipes, we can still enjoy cobblers that made much healthier way.

Today, I would like to share Strawberry-Rhubarb version. Both foods, strawberries and rhubarb are in season now. Why no to put them to good use?

strawberry rhubarb cobbler

Cobblers are one of those things that look so messy but taste so good 🙂

Strawberry Rhubarb Cobbler

  • Servings: 6
  • Time: 55 mins
  • Difficulty: easy
  • Print

strawberry rhubarb cobbler

Ingredients:

  • 300 g fresh strawberries, cut in halves
  • 250 g rhubarb, peeled and cut into 2-inch pieces
  • juice and zest from one orange
  • 1/3-1/2 cup raw honey
  • 125 g whole-grain flour
  • 125 g melted coconut oil
  • 50 g quinoa
  • 50 g rolled oats

Instructions:

  1. Preheat oven to 350’F.
  2. Add strawberries and rhubarb to baking dish. Top with juice and zest from orange. Add honey.
  3. In medium bowl mix whole-grain flour with melted coconut oil. Add quinoa and rolled oats. Add grain mixture to baking dish, on top of strawberries and rhubarb.
  4. Bake for 40 minutes until slightly golden brown.

 

 

Полунично-Румбабаровий Партач


Полунично-Румбаборовий Партач


 

Партач. Саме так дослівно перекладається з англійської мови слово cobbler. Пиріг іншими словами. Чому саме партач а не пиріг? Історія йде ще від часів Британських колоній, коли англійські поселенці не мали змоги готувати традиційні пироги через відсутність або певних інгредієнтів, або певних оснащень.

Вперше я спробувала партач в Америці. Це була любов з першої ложки 🙂 Така смакота- неможливо відірватись. Уявіть собі фруктовий або ягідний нижній шар. Зверху- хрумке тісто, просочене фруктовим соком.

На жаль, традиційний спосіб готування партачів передбачає використання муки, цукру та масла, що не є найкращим вибором продуктів для тих, хто веде здоровий спосіб життя.

Як добре, що, роблячи заміни певних інгредієнтів у рецепті, ми можемо насолоджуватися партачами і при цьому не шкодити своєму здоров’ю.

strawberry rhubarb cobbler

Свіжо-спечений партач ще не тримається купи і розтікається на тарілці, але хто зможе чекати, поки він охолоне ? 🙂

Полунично-Румбабаровий Партач

  • Servings: 6
  • Time: 55 хв
  • Difficulty: просто
  • Print

strawberry rhubarb cobbler

Інгредієнти:

  • 300 г полуниць
  • 250 г румбабару, очищеного та нарізаного на 3-4 см кусочки
  • сік і цедра з одного апельсина
  • 1/3-1/2 скл меду
  • 125 г цільно-зернового борошна
  • 125 г розтопленої кокосової олії
  • 50 г кіноа
  • 50 г вівсяних пластівців, грубих

Інструкції:

  1. Нагрійте духовку до 180’C.
  2. У формочку для випікання покладіть полуниці та румбабар. Добавте сік та цитрину з апельсина. Добавте меду.
  3. У невеликій посудині розмішайте цільно-зернове борошно з розтопленою олією. Добавте кіноа та вівсяні пластівці. Замішану зернову суміш добавте до фруктів (ягід) у формочці.
  4. Запікайте 40 хвилин до злегка золотистого кольору.

Advertisements

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s