On Sunday you want something special and delicious. Something that is both tasty and healthy. How about Strawberry cake? First, it is strawberry season now, and, second, this berry cake could be made healthier than traditional way.
The ingredient combination might seem a bit weird but, believe me, it creates a harmony to the taste buds. Whole-grain flour, sunflower seeds, fresh strawberries, shredded coconut, coconut oil, Greek yogurt and other ingredients dissolve into each other and compose one soft, slightly sweet, and refreshing flavor.
After morning run, my husband and I sat down to enjoy our coffees with the slices of Strawberry cake. Since I baked yesterday, and cake was kept in refrigerator overnight, it had special refreshing taste. ‘Life is good‘, said my husband. ‘Yeah‘, said I. We both looked at each other and started laughing. So, I just have to share this recipe of Life is Good cake.
Strawberry Sunflower Honey Cake
Ingredients:
- 200 g whole-grain flour
- 1/2 tsp baking powder
- 1/4 tsp sea salt
- 50 g sunflower seeds
- 25 g shredded coconut
- 350 g fresh strawberries
- 1/3 cup raw honey
- 2 eggs
- 125 g Greek yogurt
- 125 g melted coconut oil
- almond extract
Instructions:
- Preheat oven to 350’F. Line square baking dish with parchment paper.
- In a large bowl combine flour, baking powder, salt, sunflower seeds, shredded coconut and strawberries.
- In a small bowl combine raw honey, eggs, melted coconut oil, yogurt and almond extract.
- Add wet mixture to large bowl. Mix well.
- Add batter to baking dish and bake 50-60 mins.
I hope you like the recipe. There are more strawberry culinary creations to come, based on season.
Have a nice Sunday!
Насолода Вихідних: Полуничний Пиріг
У вихідні хочеться чогось смачненького, чи не так? Точніше, щось такого, щоб було і смачно, і здорово.
Як на рахунок полуничного пирога? Зараз сезон полуниць, раз. Полуничний пиріг не повинен бути цукровою бомбою, щоб смакувати, два.
Комбінація інгредієнтів може здатися вам дивною, але, повірте, всі разом вони створюють гармонію смаку.
Сьогодні цей пиріг смакував нам з чоловіком особливо добре з двох причин. Перша: ранковий біг. Друга: філіжанка кави. Оскільки пекла я вчора, а вночі пиріг зберігався у холодильнику, то смак був освіжаючий завдяки охолодженим полуницям.
Полунично-Соняшниковий Пиріг
Інгредієнти:
- 200 г цільно-зернового борошна
- 1/2 ч л порошку до печива
- 1/4 ч л морської солі
- 50 г насіння соняшника
- 25 г кокосової стружки
- 350 г свіжих полуниць
- 1/3 скл меду
- 2 яйця
- 125 г Грецького йогурту
- 125 г розтопленої кокосової олії
- екстракт мигдалю
Інструкції:
- Нагріваємо духовку до 180’C. Формочку для випікання застеляємо пергаментним папером.
- У великій посудині замішуємо борошно, порошок до випічки, сіль, насіння соняшника, кокосову стружку та свіжі полуниці.
- У малій посудині замішуємо мед, яйця, йогурт, розтоплену кокосову олію та екстракт мигдаля.
- Додаємо вологу суміш до сухоі та розмішуємо.
- Викладаємо тісто до формочки та запікаємо 50-60 хвилин.
Смачного!
Надіюсь, що вам сподобалося. Попереду ще інші рецепти з полуницею. А що полуничне полюбляєте ви?
Гарного вам вечора!