no bake cookie dough brownie spirulina bites

Inspired by Blogger: No Bake Cookie Dough Brownie Bites. Сирий Десерт: Шоколадний Нут.

no bake cookie dough brownie bites

The world of blogging is quite amazing! Isn’t it? You get to meet other people who share your interest(s), and you learn something new, like auqafaba, for example. Andie from Indulge Your Inner Foodie  always comes up with the most surprising ways to use your foods effectively and eat healthy.

Today, I would like to share with you a special recipe. It wasn’t the one I’ve created but the one I was inspired to try after reading post from blogger, Kellie Anderson. Personal touch was made, of course.

 

no bake cookie dough brownie bites

About a week ago Kellie Anderson from FOOD TO GLOW blog posted a recipe that brought my attention right away, No-Bake Cookie Dough Brownie Bites. What I like about this recipe that it offers such a wonderful combination of nutrients and sweet tooth satisfaction.

This variation of ‘brownies’ is based on chickpeas, rich in protein, fiber and iron.

First, I tried Kellie’s version with a little alteration to it. I’ve replaced nut butter with melted coconut oil and half of brown sugar with chopped dates.

Then, I’ve decided to add one more layer, Spirulina dough. Besides creating a charm look, algae adds more benefits to dessert. Spirulina is rich in protein and antioxidants. It positively affects blood sugar level and cholesterol level.

So, below you’ll see two recipes, one for No-Bake Cookie Dough Brownie Bites and another for No-Bake Cookie Dough Brownie Spirulina Bites.

No bake cookie dough brownie bites

No Bake Cookie Dough Brownie Bites

  • Servings: 10
  • Difficulty: easy
  • Print

Ingredients:

  • 1 cup cooked, rinsed chickpeas
  • 1/3 cup oat flour
  • 1/3 cup coconut flour
  • 1 Tbsp melted coconut oil
  • 4 tsp water
  • 1/4 tsp sea salt
  • 1/4 cup light brown sugar
  • 4 pitted chopped dates
  • 2 Tbsp cacao powder
  • 50 g dark chocolate, broken into small pieces or coarsely ground

Instructions:

  1. In blender, process chickpeas, oat flour, coconut flour, melted coconut oil, water, salt, sugar and dates. Please make sure you give your blender pauses to rest. Meanwhile you can scrape down the sides. Take out half of the dough and place it a small bowl. Add half of dark chocolate to it.
  2. Add cacao powder to the dough that is still in the blender. Process. Transfer dough to a small bowl. Add the rest of chocolate. I used palette knife to mix the dark chocolate pieces in.
  3. Line a small loaf pan with parchment paper. Press in the dark brownie dough. Then cookie dough. Place in a refrigerator for an hour, before cutting.

 

no bake cookie dough brownie spirulina bites

No Bake Cookie Dough Spirulina Brownie Bites

  • Servings: 10
  • Difficulty: easy
  • Print

Ingredients:

For cookie and brownie layers:

  • 1 cup cooked, rinsed chickpeas
  • 1/3 cup oat flour
  • 1/3 cup coconut flour
  • 1 Tbsp melted coconut oil
  • 4 tsp water
  • 1/4 tsp sea salt
  • 1/4 cup light brown sugar
  • 4 pitted chopped dates
  • 2 Tbsp cacao powder
  • 50 g dark chocolate, broken into small pieces or coarsely ground

For Spirulina layer:

  • 3/4 cup cooked, rinsed chickpeas
  • 1/4 cup oat flour
  • 1/4 cup coconut flour
  • 1 tsp Spirulina powder
  • 1 Tbsp melted coconut oil
  • 3 tsp water
  • 1/8 tsp sea salt
  • 1/4 cup light brown sugar
  • 4 pitted chopped dates
  • 25 g dark chocolate pieces

Instructions:

  1. To make cookie and brownie layers: In blender, process chickpeas, oat flour, coconut flour, melted coconut oil, water, salt, sugar and dates. Please make sure you give your blender pauses to rest. Meanwhile you can scrape the down the sides. Take out half of the dough and place it a small bowl. Add half of dark chocolate to it.
  2. Add cacao powder to the dough in the blender. Process. Transfer dough to a small bowl. Add the rest of chocolate. I used palette knife to mix the dark chocolate pieces in.
  3. To make Spirulina layer: Blend chickpeas, oat flour, coconut flour, Spirulina powder, melted coconut oil, water, salt, sugar and dates. Transfer the dough to a medium bowl. Add dark chocolate pieces.
  4. Line a medium loaf pan with parchment paper. Press in the dark brownie dough. Then Spirulina layer. Then cookie dough. Place in a refrigerator for at least an hour, before cutting.

 

Сирий Десерт: Шоколадний Нут


 

No bake cookie dough brownie bites

Світ блогерів- це світ нових знайомств та можливостей. Це також шанс дізнатися щось нове для себе. Як ось аквафаба (aquafaba), наприклад, яку запропонувала Енджі в одному зі своїх постів Indulge Your Inner Foodie. Не знаєте, що це таке? Завітайте до Енджі. Ця дівчина завжди пропонує найбільш несподівані рішення на кухні, щоб зберегти продукти. У Енджі знайдуть своє застосування навіть харчові відходи.

Сьогодні хочу поділитися з вами особливим рецептом, який запропонувала недавно у своєму блозі Келлі Андерсон, Британський блогер. Її рецепт здорових шоколадних тістечок No-Bake Cookie Dough Brownie Bites одразу припав мені до душі, бо поєднує у собі джерело поживних речовин та смакові властивості десерта.

При відтворенні рецепта Келлі я, звичайно, ввела свої зміни. Горіхове масло було замінено розтопленою кокосовою олією, а половина, необхідного для рецепту, цукру- фініками.

Внизу ви побачите два рецепти. Один складається з двох шарів: брауні та печення. Другий- з трьох: брауні, спіруліна та печення. Обидва варіанти базуються на нуті, який багатий на білок, клітчатку та залізо. Варіант зі спіруліною містить більше білка та антиоксидантів.

no bake cookie dough brownie bites

Шоколадний Нут

  • Servings: 10
  • Difficulty: просто
  • Print

Інгредієнти:

  • 1 скл відвареного процідженого нуту
  • 1/3 скл вівсяного борошна
  • 1/3 скл кокосового борошна
  • 1 ст л розтопленої кокосової олії
  • 4 ч л води
  • 1/4 ч л морської солі
  • 1/4 скл коричневого цукру
  • 4 очищених, подрібнених фініки
  • 2 ст л какао
  • 50 г чорного шоколаду, подрібненого на дрібні кусочки чи грубо змеленого

Інструкції:

  1. Міксуємо у блендері: нут, вівсяне борошно, кокосове борошно, розтоплену кокосову олію, воду, сіль, цукор та фініки. Будь-ласка, робіть паузи, щоб дати перепочити блендеру та очистити стінки блендера. Виймаємо половину тіста та кладемо до невеликої посудини. Додаємо половину шоколадних кусочків.
  2. До тіста, яке залишилося у блендері, додаємо какао. Міксуємо. Перекладаємо у посудину та добавляємо решта шоколаду. Я використовувала ніж для смарування, щоб розмішати шоколадні кусочки у тісті.
  3. Викладаємо у формочку для запікання хліба пергаментний папір. Пресуємо на дно какао-тісто, а зверху- світле тісто. Тримаємо у холодильнику, як мінімум, 1 годину перед тим, як нарізати.

no bake cookie dough brownie spirulina bites

Шоколадний Нут зі Спіруліною

  • Servings: 10
  • Difficulty: просто
  • Print

Інгредієнти:

Для слоїв шоколадний та печення:

  • 1 скл відвареного процідженого нуту
  • 1/3 скл вівсяного борошна
  • 1/3 скл кокосового борошна
  • 1 ст л розтопленої кокосової олії
  • 4 ч л води
  • 1/4 ч л морської солі
  • 1/4 скл коричневого цукру
  • 4 очищених, подрібнених фініки
  • 2 ст л какао
  • 50 г чорного шоколаду, подрібненого на дрібні кусочки чи грубо змеленого

Для слоя Спіруліна:

  • 3/4 скл відвареного процідженого нуту
  • 1/4 скл вівсяного борошна
  • 1/4 скл кокосового борошна
  • 1 ч л спіруліни у порошку
  • 1 ст л розтопленої кокосової олії
  • 3 ч л води
  • 1/8 ч л морської солі
  • 1/4 скл коричневого цукру
  • 4 очищених, подрібнених фініки
  • 25 г чорного шоколаду, подрібненого на дрібні кусочки чи грубо змеленого

Інструкції:

  1. Для слоїв шоколадний та печення: Міксуємо у блендері: нут, вівсяне борошно, кокосове борошно, розтоплену кокосову олію, воду, сіль, цукор та фініки. Будь-ласка, робіть паузи, щоб дати перепочити блендеру та очистити стінки блендера. Виймаємо половину тіста та кладемо до невеликої посудини. Додаємо половину шоколадних кусочків.
  2. До тіста, яке залишилося у блендері, додаємо какао. Міксуємо. Перекладаємо у посудину та добавляємо решта шоколаду. Я використовувала ніж для смарування, щоб розмішати шоколадні кусочки у тісті.
  3. Для слоя Спіруліна: Міксуємо у блендері: нут, вівсяне борошно, кокосове борошно, спіруліну, розтоплену кокосову олію, воду, сіль, цукор та фініки. Виймаємо тісто та кладемо до невеликої посудини. Додаємо шоколад.
  4. Викладаємо у формочку для запікання хліба пергаментний папір. Пресуємо на дно какао-тісто, потім тісто Спіруліна, а зверху- світле тісто. Тримаємо у холодильнику, як мінімум, 1 годину перед тим, як нарізати.

no bake cookie dough brownie bites

Advertisements

2 thoughts on “Inspired by Blogger: No Bake Cookie Dough Brownie Bites. Сирий Десерт: Шоколадний Нут.”

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s