Oatmeal cookies from Maryana

Oatmeal Cookies from Maryana. Вівсяне Печення від Мар’яни.

oatmeal cookies
Photo taken from my Instagram account: @your_positive_lifestyle

 

Hi! Today is Friday. Friday 13! Though, it doesn’t change the fun mood and it, sure, doesn’t affect the direction for more carbs (at least, in our family 🙂 ). Friday is Friday.

Oatmeal cookies weren’t planned for this weekend. I just went through the foods available in my kitchen. There are always rolled oats, variety of seeds and dried fruits, some healthy oils present. In addition, I cannot remember when was the last time I baked oatmeal cookies. So, oatmeal cookies meant to be.

 

Please don’t be discouraged by long ingredient list. You can easily replace one kind of seeds with another, or simplify the recipe by cutting down the variety of seeds and dried fruits. Just make sure, you follow the proportions.

Oatmeal Cookies from Maryana

  • Servings: 36 small
  • Difficulty: easy
  • Print

Ingredients:

  • 1.5 oat flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/4 tsp sea salt
  • 1 tsp cinnamon
  • 1/4 tsp nutmeg
  • 1 cup ground almonds, partially ground or fine
  • 1/3 cup ground pumpkin seeds
  • 1/3 cup chia seeds
  • 1/2 c brown sugar
  • 2 large eggs
  • 3/4 cup sunflower oil
  • 1/4 cup flax seed oil
  • 2 cups rolled oats
  • 3/4 cup died cranberries
  • 3/4 cup pitted, sliced dates
  • 1 cup raw sunflower seeds
  • 2 Tbsp raw pumpkin seeds

Instructions:

  1. Preheat oven to 350’F (180’C). Line the baking dish with parchment paper.
  2. In a large bowl, combine oat flour, baking powder, sea salt, cinnamon, nutmeg, chia seeds, ground almonds and pumpkin seeds. Set aside.
  3. In a medium bowl, combine brown sugar, eggs and oils. Add wet mixture to dry ingredients in a large bowl. Combine.
  4. Add oats, dried fruits and whole raw seeds. Mix.
  5. By using 1 tablespoon measurement spoon, form cookies. To make the process easier, dip spoon into cup, filled with cold water, before each scoop.
  6. Bake 12-14 minutes, until the edges get slightly brown.
  7. Cool cookies down. Store in an air-tight container.

How do you feel about Friday 13?

What is your favorite cheat treat?

I wish you a nice weekend, and remember: laugh (or simply, a smile) creates positive environment inside your body on a cellular level, which affects your overall wellbeing.

Вівсяне Печення від Мар’яни


 

Привіт! Сьогодні п’ятниця. П’ятниця 13, між іншим. Для мене це така ж п’ятниця, як і усі інші. Я не маю забобонів.

Як би там не було, ми з чоловіком налаштовані на вихідні, а отже й на cheat day у харчуванні. У такі дні рекомендується проводити інтенсивні тренування, що ми вже зробили.

Ідея вівсяних печеньок прийшла спонтанно. Переглянула, що є у наявності на кухні. Плюс, подумала, що вже вічність не пекла своє “фірмове” печення. Рішення прийнято: Вівсяні печення!

 

Будь-ласка, не лякайтеся довгого списку інгредієнтів. Те чи інше насіння можна замінити на те, яке є у вас в наявності. Або горіхами. Так само з сухофруктами. Рецепт можна спростити до одного виду насіння чи горіхів та одного виду сухофруктів. Головне: дотримуватись пропорцій.

Вівсяне Печення від Мар'яни

  • Servings: 36 малих
  • Difficulty: просто
  • Print

Інгредієнти:

  • 1.5 скл вівсяного борошна
  • 1/2 ч.л. порошка до випічки
  • 1/4 ч.л. морської солі
  • 1 ч.л. кориці
  • 1/4 ч.л. мускатного горіха
  • 1 скл меленого мигдалю (частково меленого або повністю)
  • 1/3 скл шроту гарбузового насіння
  • 1/3 скл насіння чіа
  • 1/2 скл цукру
  • 2 яйця
  • 3/4 скл соняшникової олії
  • 1/4 скл лляної олії
  • 2 скл вівсяних пластівців (грубих)
  • 3/4 скл сушеної журавлини
  • 3/4 скл фініків, подрібнених, очищених від кісточок
  • 1 скл несмаженого соняшникового насіння
  • 2 ст.л. несмаженого гарбузового насіння, очищеного

Інструкції:

  1. Нагрійте духовку до 180’C. Застеліть бритванку пергаментним папером.
  2. У великій посудині змішайте вівсяне борошно, порошок до випічки, сіль, корицю, мускатний горіх, насіня чіа, мелений мигдаль та шрот. Відкладіть.
  3. У невеликій посудині змішайте цукор, яйця та олії. Додайте “мокру” суміш до сухої. Перемішайте.
  4. Додайте вівсяні пластівці, сухофрукти та насіння. Знову перемішайте.
  5. Використовуючи мірку “1 ст.л.” формуйте печенька та накладайте на бритванку. Щоб полегшити весь процес, опускайте ложечку-мірку у склянку з холодною водою перед кожним набиранням тіста.
  6. Печіть печення 12-14 хвилин, доки краї не підрум’яняться.
  7. Зберігайте печення у герматичній посудині, щоб воно зберігало свіжість.

Яке ваше ставлення до п’ятниці 13?
Що полюбляєте пекти?

Бажаю вам гарних вихідних! Пам’ятаєте, що сміх чи, просто, усмішка позитивно впливають на кожну клітину вашого тіла, а отже й на ваше загальне самопочуття? Усміхайтеся частіше та не стримуйте сміх. Будьте здоровими!

Advertisements

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s