Khalva (or Halva) is a sweet treat from my childhood. I believe the origin of khalva comes from the Middle East and Asia countries. Though, it has been very popular dessert among kids and adults in Eastern and Central Europe.
Khalva is based on nut or seed butter and has sweet taste because of lots of sugar in it. Khalva that I remember from my childhood, was based on sunflower seeds and had vanilla flavor. Also, there are other variations, such as raisin, chocolate and the one that contained whole peanuts in it. Ukraine, my Motherland, is well known for its fields of sunflowers. No wonder, khalva, made of sunflower seeds, was the most popular. It is also less sweet than other kinds.
OK, you probably ask me now what khalva has to do with healthy eating. Well, after making protein bars that I share with you today, I’ve realized that they remind me of my favorite childhood dessert, khalva. That’s how the name Protein Khalva bars was born.
Both qualities, texture and taste, of Khalva Protein Bars come close to original khalva. My recipe is based on nuts but unlike original is sweet because of dates and honey added not sugar. The texture is quite brittle, so you better use two hands when picking up a dessert 🙂
As always, I recommend you to eat protein bars after your training session, so your muscles could restore their glucose level quickly and carbs would do only good job to your physique.
You can view the whole process of Protein Khalva Bars making here:
Protein Khalva Bars
Ingredients:
- 1/4 c rolled oats
- 3 Tbsp peanut butter
- 1/2 c protein powder
- pinch of salt
- 10 pitted dates
- 1 c nuts
- 2 Tbsp raw honey (or maple syrup)
- whole nuts for garnish
Instructions:
- Pulse oats in a food processor into flour.
- Add the rest of ingredients, except whole nuts.
- Transfer the mixture to a loaf pan (or if you double the amount of ingredients, to baking square pan). Press firmly.
- Top with whole nuts.
- Refrigerate for at least 1 hour.
- Slice into bars.
Протеїнові Халва-Батончики
Хто не пам’ятає халву? А, можливо, й досі насолоджується нею час від часу?
Саме халву нагадують мені останні протеїнові бари, що я зробила в домашніх умовах.
Так само як і халва, вони зроблені на основі горіхів, але на відміну від халви, не містять цукру. Батончики мають солодкий смак завдяки фінікам та меду.
Батончики- крихкі. Тому краще їсти обома руками 🙂 Як завжди, рекомндую їсти протеїнові бари після тренування, щоб відновити рівень глюкози у м’язах та пришвидшити їх процес “ремонту”.
Відео, як я робила батончики, можна подивитися нижче.
Протеїнові Халва-Батончики
Інгредієнти:
- 1/4 скл вівсяних пластівців
- 3 ст.л. арахісового масла
- 1/2 скл протеїнового порошку
- 1/4 ч.л. морської солі
- 10 очищених фініків
- 1 скл горіхів
- 2 ст.л. меду
- цілі горіхи для декорації
Інструкції:
- У блендері доводимо вівсяні пластіві до консистенції муки.
- Добавляємо решта інгредієнтів окрім цілих горіхів.
- Перекладаємо суміш до прямокутної або квадратної формочки.
- Прикрашаємо зверху горіхами.
- Ставимо у холодильник, як мінімум, на 1 годину.
- Ріжемо на батончики.
Reblogged this on and commented:
Today life has taken over a bit so I want to share an amazing recipe from one of my favorite blogs. This is just one of many fantastic recipes that are on SV. Make sure you take time to browse around after you get done looking at this yummy, and super healthy, bar recipe. I can’t wait to give this a try myself! 🙂