Nalysnyky (plural) and Nalysnyk (singular). Pronounced: Nah-Less-knee-key (plural) or Nah-Less-knee-k (singular). Ukrainian large, quite thin, pancakes. I am from West Ukraine, and that’s how they are called here. In Central and East Ukraine they might be called differently. Mlynci, for example.
Originally, they would be stuffed with sweetened cottage cheese and served with sour cream. That’s how I remember them from my childhood. My grandma was the one who usually made them for me. I can recall from my memory the picture of her, standing in our small kitchen, by the table, made of wood. Her grey hair is put together in a braid an twisted around into a bun. Her head is covered by shawl. She wears an apron over her clothes. There is a glass jar, filled with nalysnyky batter, in her one hand and wooden porridge mixer in another. She is mixing up the batter very intensely, adding occasionally water and milk, until it reaches desired consistency. I would sit next to her and glance at her strong arms and hardworking hands with big admiration in my eyes.
Back to nowadays, I still love nalysnyky, and make them myself. I don’t use wooden porridge mixer, of course. So, the authenticity of nalysnyky process is left in the past and in my sweet memories. Also, I’ve changed the recipe a bit to make it more simplified and a little healthier. I’ve removed eggs and sugary filling. Actually, you can get creative and make your own filling, the one you like the most. Today, I offer you Blueberry Cheese variation.
Nalysnyky with Cheese and Blueberries
Ingredients:
Batter:
- 1.5 cup whole-grain flour
- 1/4 tsp sea salt
- 1/2 tsp baking powder
- 750 ml kefir, 1% (you can use any kind of milk you like instead)*
*- the amount may vary. Aim for runny consistency of the batter
Filling:
- 1 cup farmer’s cottage cheese
- 1 cup Greek yogurt
- 1 cup frozen (or fresh) blueberries
- 1 Tbsp raw honey (or maple syrup)
Instructions:
- Using a blender, mix the ingredients for a batter, until the consistence is smooth and runny.
- Heat the skillet. When it’s hot, turn the heat to medium low.
- Cook nalysnyky by pouring one ladle of batter mixture at a time. Once poured onto skillet, make sure it covers the whole area of skillet base. I would usually grab a skillet handle, twist and turn my arm a bit, so the edges of batter would run a circle inside skillet base and then close into one big pancake.
- When the edges start turning brown, flip nalysnyk over. Cook 1-2 mins, and take to a large plate. Repeat for the remaining batter. Collect nalysnyky, stocked one on top of another.
- In a clean blender, mix the ingredients for filling.
- Place 2 Tbsp of filling onto nalysnyk. Spread evenly. Sprinkle seeds. Add orange zest. Roll nalysnyk over the filling. Done. You can tuck the sides in while rolling to prevent filling from falling out.
Налисники з Сиром та Чорницями
Спогади з дитинства- це, мабуть, одні з найкращих спогадів, які є у кожного з дорослих. Ми відтворюємо не тільки події, а й відчуття: смаки та запахи одні з них. Хто виріс на Заході України, той повинен пам’ятати налисники. Їхній смак та жирні пальці, бо хто в дитинстві не їв налисники руками, згадуються найчастіше.
У нас робила їх бабця. Як зараз пам’ятаю, вона стоїть посеред маленької кухні, коло дерев’яного стола. Сиве волосся заплетене у косу та закручене у пучку. На голові хустка. Поверх одягу фартух. Рукава закочені. Однією рукою вона тримає слоїк (скляна банка) з тістом на налисники, а в другій дерев’яну мішалку-калаталку. (Між іншим, вона і досі у нас є. Шкода позбуватися.) Її сильні та спрацьовані руки інтенсивно замішують тісто. Час від часу вона робить перерву, щоб додати воду чи молоко. Для мене, дитини, це виглядало, як справжня магія. То ж не відводила очей в захопленні.
Повертаючись до сьогодення, я періодично готую налисники. Правда, змінила дещо рецепт. Замість молока вживаю, як правило низько-жрний кефір, що робить мої налисники трохи “вреднішими”, бо важче їх перевертати. Зате, мають дуже ніжний смак з ледь відчутною кислинкою. З начинками то, взагалі, безмежна фантазія, і кожного разу щось інше.
Сьогодні пропоную вам сирну з чорницями.
Налисники з Сиром та Чорницями
Інгредієнти:
Тісто:
- 1.5 скл цільно-зернового борошна
- 750 мл кефіру, 1% (можна замінити молоком)
- 1/4 ч.л. морської солі
- 1/2 ч.л. порошку до випічки
Для начинки:
- 1 скл фермерського сиру
- 1 скл Грецького йогурту
- 1 скл заморожених або свіжих чорниць
- 1 ст.л. меду (або кленового сиропу)
Інструкції:
- Змішайте інгредієнти для тіста у блендері (я часто роблю тільки за допомогою великої ложки. Фітнес тренування проявляють себе 🙂 ) Ваша ціль: досягнути консистенції рідкої сметани.
- Нагрійте пательню. Як тільки гаряча, зменшіть вогонь до середньо-малого.
- Черпаком набираємо тісто і виливаємо на пательню. Слідкуємо, щоб розлилося по всій поверхні дна пательні. Для цього я беру за ручку, піднімаю пательню догори і роблю малі повороти зап’ястям, щоб тісто швидше “пробігло” і замкнуло коло.
- Як краї стануть коричневі, перевертаємо. 1-2 хв і готово. Відкладаємо налисник на велику тарілку. Повторюємо з решта тіста. Складаємо налисник один на одний.
- У чистому блендері замішуємо інгредієнти для начинки.
- Накладаємо 2 ст.л. начинки на налисник. Розмазуємо більш-менш рівномірно. Посипаємо горішками, зернятками та цедрою апельсина. Згортаємо. Готово.
It is official. I am addicted to your blog! 🙂 These sound so good. I love kefir. 🙂 Yummy 🙂
))) Thank you. You’ve made my day.
I had never encountered this delightful treat before, and now I feel like I need to make up for lost time! It sounds a lot like cheese blintzes, which is to say: Delicious.
Thank you. It’s always fun to try somethings new in recipes. I hope you like)
Oh, that made me so hungry – hehe
Wish I had kefir so I can keep the authentic taste!