Banana bread is very popular in home baking. If we have some overripe bananas at home, first thing that comes to our minds is to use them for a homemade banana bread.
Instead of wasting foods, we create something delicious. Something that could be used as a snack on the go or as a tasty dessert. Unfortunately, mostly of banana bread recipes contain lots of sugar, butter and bleached flour. Good thing, by making a few twists here and there, a calorie rich recipe could be turned into a nutrition rich one.
If you have kids, I hope, you are going to like this healthy transformation even more. We all know how important is for a young, still developing, body to receive a variety of nutrients, not just empty calories.
To continue my healthy bread recipes Black Forest and Cherries Poppy Seeds , today, I share another bread recipe Chocolate Banana.
Chocolate Banana Bread
Chocolate Banana Bread
Ingredients:
Banana Nut Part:
- 1 cup mashed bananas (about 3 medium)
- 1/2 cup sunflower oil
- 1/2 cup Greek yogurt
- 2 eggs
- 1.5 cup whole-grain flour
- 4 Tbsp raw honey
- 1 cup chopped walnuts
- 1 tsp cinnamon
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp nutmeg
- 1/2 tsp sea salt
Chocolate Part:
- 1.5 cup Greek yogurt
- 1/2 cup sunflower oil
- 2 eggs
- 1.5 cup whole-grain flour
- 4 Tbsp raw honey
- 4 Tbsp raw cacao
- 1 tsp baking powder
- 1/2 tsp sea salt
Instructions:
- Start with Banana Nut part. Whisk mashed bananas, sunflower oil, Greek yogurt, honey and eggs.
- Separately whisk flour, chopped walnuts, baking powder, cinnamon, nutmeg and salt.
- Combine wet ingredients with dry ones. Set aside. Preheat oven to 350’F.
- Continue with Chocolate part. Whisk together flour, baking powder, salt and cocoa powder.
- Separately whisk Greek yogurt, oil, honey and eggs. Add wet mixture to dry one.
- Oil two loaf pans (9-by-5-inch) or line them with parchment paper, leaving an overhand on both sides.
- Divide the batters between two pans. Swirl. Bake 55 to 65 minutes.
Шоколадно-Банановий Хліб
У вас лежать на кухні перестиглі банани? Не викидуйте їх, будь-ласка. Будемо готувати Банановий хліб. А ще краше, Шоколадно-банановий хліб.
Як завжди, зробила декілька штрихів у традиційному рецепті, щоб з вами поділитися здоровішою версією.
Шоколадно-Банановий Хліб
Інструкції:
Бананова-горіхова частина:
- 1 скл потовчених у пюре бананів (приблизно, три середніх)
- 1/2 скл соняшникової олії
- 1/2 скл Грецького йогурта
- 2 яйця
- 1.5 скл цільно-зарнового борошна
- 4 ст.л. меду
- 1 скл грецьких горіхів, порізаних на кусочки
- 1 ч.л. кориці
- 1 ч.л. мускатного горіха
- 1 ч.л. порошки до випічки
- 1/2 ч.л. морської солі
Шоколадна частина:
- 1 1/2 (1.5) скл цільно-зернового борошна
- 1 ч.л. порошку до випічки
- 1/2 ч.л. морської солі
- 4 ст.л. какао
- 1.5 скл Грецького йогурта
- 1/2 скл соняшникової олії
- 2 яйця
- 4 ст.л. меду
ІНСТРУКЦІЇ:
- Починаємо з банано-горіховою частиною. Розмішуємо бананове пюре, олію, йогурт, мед та яйця.
- Окремо розмішуємо муку, посічені горіхи, порошок до випічки, корицю та мускатний горіх.
- Комбінуємо мокру і суху суміші в одну. Відставляємо. Нагріваємо духовку до 180’C.
- Продовжуємо з шоколадною частиною. Розмішуємо борошно, порошок до випічки, сіль та какао.
- Окремо розмішуємо Грецький йогурт, олію, мед та яйця. Додаємо до сухої суміші.
- Змащуємо олійкою дві формочки для хліба або викладємо пергаментний папір так, щоб він виглядав з двох країв.
- Розділяємо наші банано-горіхове та шоколадне тіста поміж двох формочок. Робимо завитки ножем. Запікаємо 55-65 хвилин.
Попередні версії здорових хлібів Шоколадна Вишня та Вишні з Маком.
I’ve never actually had banana bread! I cooked with banana before (made oat and banana patties) and didn’t liked the taste of them too much, but this look really yum – everything is better with chocolate, right! 🙂
Yes. You are so right. Chocolate makes a huge difference!
Yum! Beautiful pictures!
Thank you)
I love banana bread, yours looks yummy
Thank you a lot. Banana bread is one of my favorites too.
yes yummm