Banana Chocolate Bread

Chocolate Banana Bread. Шоколадно-Банановий Хліб.

Banana Chocolate Bread

Banana bread is very popular in home baking. If we have some overripe bananas at home, first thing that comes to our minds is to use them for a homemade banana bread.

Instead of wasting foods, we create something delicious. Something that could be used as a snack on the go or as a tasty dessert. Unfortunately, mostly of banana bread recipes contain lots of sugar, butter and bleached flour. Good thing, by making a few twists here and there, a calorie rich recipe could be turned into a nutrition rich one.

If you have kids, I hope, you are going to like this healthy transformation even more. We all know how important is for a young, still developing, body to receive a variety of nutrients, not just empty calories.

To continue my healthy bread recipes Black Forest and Cherries Poppy Seeds , today, I share another bread recipe Chocolate Banana.

Chocolate Banana Bread

 

Chocolate Banana Bread


 

Chocolate Banana Bread

  • Servings: 2 breads
  • Time: 1hr 10mins
  • Difficulty: easy
  • Print

Ingredients:

Banana Nut Part:

  • 1 cup mashed bananas (about 3 medium)
  • 1/2 cup sunflower oil
  • 1/2 cup Greek yogurt
  • 2 eggs
  • 1.5 cup whole-grain flour
  • 4 Tbsp raw honey
  • 1 cup chopped walnuts
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp nutmeg
  • 1/2 tsp sea salt

Chocolate Part:

  • 1.5 cup Greek yogurt
  • 1/2 cup sunflower oil
  • 2 eggs
  • 1.5 cup whole-grain flour
  • 4 Tbsp raw honey
  • 4 Tbsp raw cacao
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp sea salt

Instructions:

  1. Start with Banana Nut part. Whisk mashed bananas, sunflower oil, Greek yogurt, honey and eggs.
  2. Separately whisk flour, chopped walnuts, baking powder, cinnamon, nutmeg and salt.
  3. Combine wet ingredients with dry ones. Set aside. Preheat oven to 350’F.
  4. Continue with Chocolate part. Whisk together flour, baking powder, salt and cocoa powder.
  5.  Separately whisk Greek yogurt, oil, honey and eggs. Add wet mixture to dry one.
  6.  Oil two loaf pans (9-by-5-inch) or line them with parchment paper, leaving an overhand on both sides.
  7.  Divide the batters between two pans. Swirl. Bake 55 to 65 minutes.

Шоколадно-Банановий Хліб


 

Banana Chocolate Bread

У вас лежать на кухні перестиглі банани? Не викидуйте їх, будь-ласка. Будемо готувати Банановий хліб. А ще краше, Шоколадно-банановий хліб.

Як завжди, зробила декілька штрихів у традиційному рецепті, щоб з вами поділитися здоровішою версією.

Шоколадно-Банановий Хліб

  • Servings: 2 хлібини
  • Time: 1год 10хв
  • Difficulty: просто
  • Print

Інструкції:

Бананова-горіхова частина:

  • 1 скл потовчених у пюре бананів (приблизно, три середніх)
  • 1/2 скл соняшникової олії
  • 1/2 скл Грецького йогурта
  • 2 яйця
  • 1.5 скл цільно-зарнового борошна
  • 4 ст.л. меду
  • 1 скл грецьких горіхів, порізаних на кусочки
  • 1 ч.л. кориці
  • 1 ч.л. мускатного горіха
  • 1 ч.л. порошки до випічки
  • 1/2 ч.л. морської солі

Шоколадна частина:

  • 1 1/2 (1.5) скл цільно-зернового борошна
  • 1 ч.л. порошку до випічки
  • 1/2 ч.л. морської солі
  • 4 ст.л. какао
  • 1.5 скл Грецького йогурта
  • 1/2 скл соняшникової олії
  • 2 яйця
  • 4 ст.л. меду

ІНСТРУКЦІЇ:

  1. Починаємо з банано-горіховою частиною. Розмішуємо бананове пюре, олію, йогурт, мед та яйця.
  2. Окремо розмішуємо муку, посічені горіхи, порошок до випічки, корицю та мускатний горіх.
  3. Комбінуємо мокру і суху суміші в одну. Відставляємо. Нагріваємо духовку до 180’C.
  4. Продовжуємо з шоколадною частиною. Розмішуємо борошно, порошок до випічки, сіль та какао.
  5. Окремо розмішуємо Грецький йогурт, олію, мед та яйця. Додаємо до сухої суміші.
  6. Змащуємо олійкою дві формочки для хліба або викладємо пергаментний папір так, щоб він виглядав з двох країв.
  7. Розділяємо наші банано-горіхове та шоколадне тіста поміж двох формочок. Робимо завитки ножем. Запікаємо 55-65 хвилин.

Попередні версії здорових хлібів Шоколадна Вишня та Вишні з Маком.

Advertisements

7 thoughts on “Chocolate Banana Bread. Шоколадно-Банановий Хліб.”

  1. I’ve never actually had banana bread! I cooked with banana before (made oat and banana patties) and didn’t liked the taste of them too much, but this look really yum – everything is better with chocolate, right! 🙂

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s