Black Forest Bread

Black Forest Healthy Bread. Здоровий Хліб: Шоколадна Вишня

Black Forest Bread

You’ve probably heard about Black Forest Bread? Haven’t you? It’s the one that has cherries and chocolate in it. A delicious and tempting combination!  Very often, the recipes for this kind of bread contain lots of sugar and butter. Not to mention, mostly of the recipes are based on bleached flour that has very little nutrients, just empty calories.

So, I’ve decided to make a healthy twist for the Black Forest Bread recipe, offered by Food Network Magazine, as I did it before for Cherries and Poppy Seeds Bread. Since the experiment turned out wonderful, I am sharing the recipe with you.

Black Forest Healthy Bread


 

Time on hands: 20 minutes; Baking time: about 1 hr; Makes: 2 breads

Black Forest Bread

Ingredients:

Cherry Flavor:

  • 1 3/4 (1.75) cup whole grain flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp sea salt
  • 1/3 cup sunflower oil
  • 3 Tbsp raw honey
  • 2 eggs
  • 1/4 oat milk
  • 1 1/2 (1.5) cup chopped pitted cherries

Chocolate Flavor:

  • 1 1/2 (1.5) cup whole grain flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp sea salt
  • 4 Tbsp unsweetened cocoa powder
  •  1 cup Greek yogurt
  • 1/2 cup sunflower oil
  • 3 Tbsp raw honey
  • 2 eggs

Black Forest Bread

Instructions:

  1. Start with cherry flavor part. Whisk flour, baking powder and salt.
  2. Add sunflower oil, honey, eggs and milk. Stir.
  3. Beat in cherries. Set the mixture aside. Preheat oven to 350’F (180’C).
  4. Continue with chocolate flavor. Whisk together flour, baking powder, salt and cocoa powder.
  5. Separately whisk Greek yogurt, oil, honey and eggs. Add wet mixture to dry one.
  6. Oil two loaf pans (9-by-5-inch) or line them with parchment paper, leaving an overhand on both sides.
  7. Divide the batters between two pans. Swirl. Bake 55 to 65 minutes.

Black Forest Bread

Оскільки рецепт хліба з вишнями та маком вам так сподобався, сьогодні хочу запропонувати вам рецепт шоколадного хліба з вишнями. Здоровий варіант: без цукру, без масла та на основі цільно-зернового борошна. Надіюсь, що сподобається усій родині: від малого до старого. Можна їсти на сніданок, можна брати з собою в дорогу, або просто, до чаю.

ЗДОРОВИЙ ХЛІБ: ШОКОЛАДНА ВИШНЯ


Приготування руками: 20 хв; Приготування в духовці: коло 1 год; Виходить: 2 хліба

Black Forest Bread

ІНГРЕДІЄНТИ:

ВИШНЕВА ПОЛОВИНА:

  • 1 3/4 (1.75) скл цільно-зернового борошна
  • 1 ч.л. порошку до випічки
  • 1/2 ч.л. морської солі
  • 1/3 скл соняшникової олії
  • 3 ст.л. меду
  • 2 яйця
  • 1/4 скл вівсяного молока (або будь-якого іншого на ваш смак)
  • 1 1/2 (1.5) скл вишень, без кісточок і порізані на кусочки

ШОКОЛАДНА ПОЛОВИНА:

  • 1 1/2 (1.5) скл цільно-зернового борошна
  • 1 ч.л. порошку до випічки
  • 1/2 ч.л. морської солі
  • 4 ст.л. какао
  • 1 скл Грецького йогурта
  • 1/2 скл соняшникової олії
  • 2 яйця
  • 3 ст.л. меду

Black Forest Bread

ІНСТРУКЦІЇ:

  1. Починаємо з вишневої половини. Розмішуємо муку, порошок до випічки та сіль.
  2. Додаємо соняшникову олію, мед, яйця та молоко. Розмішуємо.
  3. Додаємо вишні. Розмішуємо і відставлємо суміш. Нагріваємо духовку до 180’C.
  4. Продовжуємо з шоколадною половиною. Розмішуємо борошно, порошок до випічки, сіль та какао.
  5. Окремо розмішуємо Грецький йогурт, олію, мед та яйця. Додаємо до сухої суміші.
  6. Змащуємо олійкою дві формочки для хліба або викладємо пергаментний папір так, щоб він виглядав з двох країв.
  7. Розділяємо наші вишневе та шоколадне тіста поміж двох формочок. Робимо завитки ножем. Запікаємо 55-65 хвилин.

Black Forest Bread

Advertisements

8 thoughts on “Black Forest Healthy Bread. Здоровий Хліб: Шоколадна Вишня”

  1. I have been doing fitness and nutrition for quite a while, but am always introducing new healthy foods to the family. As beautiful as this is I know they’d feel like they were “cheating” 😉 Gorgeous!

    1. That’s great! Are you a fitness trainer? Fitness nutritionist?
      And, yes, this ‘kind of beauty’ would go close to workout time or as cheating meal, once a week.
      Thank you for reading)

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s