pea buckwheat cake

Pea Buckwheat Cake. Пиріг із Зеленого Горошку з Гречаним Коржем

pea buckwheat cake

If the weather at your place is cloudy, these days, pea cake will bring some sunshine to your table for sure. It is vibrant in colors thanks to cooked frozen peas and chopped fresh spring onions. Cake has tasty and nourishing flavor mostly because of buckwheat crust combined with creamy pea filling. It is a wonderful lunch or dinner option. This meal is rich in protein, healthy fats and fiber. If you are not used to foods rich in fiber, please watch your portion size. Though, it is going to be hard to do 🙂

pea buckwheat cake

Pea Buckwheat Cake

Pea Buckwheat Cake

  • Servings: 8
  • Difficulty: easy
  • Print

Ingredients for the crust:

  • 10 oz (300 g) buckwheat flour
  • 7 oz (200 g) gluten free flour
  • pinch of sea salt
  • 4 fl oz (120 ml) olive oil
  • 8 fl oz (240 ml) water

Ingredients for the filling:

  • 11 oz (300 g) frozen peas
  • 3 Tbsp olive oil
  • 1 Tbsp chopped fresh parsley
  • salt and freshly ground black pepper
  • 2 free-range eggs
  • 5 fl oz (150 ml) double cream
  • 5 oz (150 g) Greek yogurt
  • 4 spring onions, chopped

To garnish:

  • fresh parsley
  • chopped pistachios

Instructions:

  1. In a large bowl mix together the crust ingredients. Gradually add water. Make a dough. Divide into two halves. Form two balls.
  2. Transfer each dough ball to oiled tin. Press into base and sides of the tin. Prick the base with a fork. Chill for 10-15 minutes.
  3. Preheat the oven to 350’F (180’C).
  4. Bake dough in the oven for 20 minutes.
  5. For the filling, cook the peas in a pan of boiling water for 3 minutes. Drain and rinse in cold water.
  6. In a blender mix cooked peas with olive oil. Add parsley, salt and pepper.
  7. Whisk together eggs, cream and yogurt. Stir in onions. Add pea puree.
  8. Fill in two crusts evenly. Bake in the oven for 25 minutes. Garnish with parsley and pistachios.

Pea Buckwhet Cake 6SV

Зимові дні часто бувають хмарними, навіть дощовими, як тут у Львові. Надіюсь, що сьогоднішній пиріг із зеленого горошку передасть вам трохи сонечка. Саме горошку та зеленій цибульці завдячує цей пиріг своїм яскравим забарвленням. Пиріг багатий на білок, здорові жири та клітковину. Якщо ви не звикли до дієти багатої на клітковину, то раджу вам слідкувати за розміром порції. Хоч це буде і нелегко 🙂 Обід чи вечеря, можете ним смакувати. Смакує добре охолодженим на наступний день теж.

 

Пиріг із Зеленого Горошку з Гречаним Коржем


 

pea buckwheat cake

Пиріг із Зеленого Горошку з Гречаним Коржем

  • Servings: 8
  • Difficulty: просто
  • Print

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ КОРЖА:

  • 300 г гречаної муки
  • 200 г муки
  • пучка солі
  • 120 мл оливкової олії
  • 240 мл води

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ НАЧИНКИ:

  • 300 г замороженого зеленого горошку
  • 3 ст.л. оливкової олії
  • 1 ст.л. нарізаної свіжої петрушки
  • сіль та чорний перець
  • 2 яйця
  • 150 мл вершків
  • 150 г Грецького йогурту
  • 4 посічені зелені цибульки

ДЛЯ ДЕКОРАЦІЇ:

  • свіжа петрушка
  • нарізані фісташки

Інструкції:

  1. У великій посудині замішуємо інгредієнти для коржа, поступово додаючи воду. Формуємо тісто. Розділяємо на дві рівні частини. Формуємо з них колобки.
  2. Переносимо тісто до змащених олійкою форм. Пресуємо у дно та стінки форм. Проколюємо вилкою дно коржів. Відкладаємо на 10-15 хв.
  3. За то час нагріваємо духовку до 180’C.
  4. Запікаємо коржі 20 хв.
  5. Для начинки. Кип’ятимо воду в баняку. Даємо горошок до кип’ятку на 3 хв. Тоді проціджуємо і промиваємо під холодною водою.
  6. У блендері міксуємо горошок з олійкою. Добавляємо петрушку.
  7. Збиваємо яйця з вершками та йогуртом. Додаємо зелену цибульку та пюре з горошку.
  8. Заповнюємо коржі начинкою та запікаємо у духовці 25 хв. Як готові, прикрашаємо зверху петрушкою та фісташками.


pea buckwheat cake

 

Advertisements

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s