chocolate beet mudcakes

Chocolate Beet Mudcakes.Шоколадно-Бурякові Тістечка.

 

 

chocolate beet mudcakes

When Valentine’s Day approaches, first, what comes to my mind, are chocolate desserts. Unfortunately, not always the chocolate treat you buy at store is a healthy one. Often, it contains dangerous hydrogenated oils, which I’ve mentioned before in Hidden Aliens Inside Healthy Foods. The best way to avoid hidden poison is to make your own dessert, a healthy one. Today, I would like to offer you the recipe for Chocolate Beet Mudcakes.

This dessert has no sugar added. It is rich in protein and healthy omega-3 fats, thanks to avocado, nuts and ground seeds. It is also rich in fiber because of beets and nuts, and anti oxidants thanks to berries and nuts. I hope, you already fall in love with these cakes 🙂

 

Chocolate Beet Mudcakes

Serves: 12. Time on hands: 25 minutes Total preparation time: 2 hours No cooking needed.


chocolate beet mudcakes

Mudcakes Ingredinets:

  • 10.5 oz (300 g) mixed Brazil nuts and almonds
  • 6 dates
  • 1.5 oz (40 g) dried blueberries
  • 4 Tbsp raw honey
  • 3 medium beet roots, peeled and grated; plus more to serve
  • 7 oz (200 g) unsweetened shredded coconut; plus more to serve
  • 4 Tbsp raw cacao
  • 4 Tbsp carob powder
  • 2 Tbsp ground golden flax seeds

Icing Ingredients:

  • 2 avocados, halved, pitted, peeled
  • 2 oz (60 g) raw cacao
  • 6 oz (170 g) raw honey
  • 2 Tbsp coconut oil
  • 1/2 tsp sea salt

Chocolate Shavings:

  • 100 g organic dark chocolate

chocolate beet mudcakes

Instructions:

  1. For the mudcakes, process nuts in a food processor until consistency of bread crumbs. Add dates, berries and honey. Process until smooth. Add grated beetroot, coconut, cacao, carob and flax seeds. Process until well blended and even in texture. Line square containers with parchment paper. Fill in with mudcakes mixture and put in a freezer for 40 minutes to firm up.
  2. To make the icing, blend avocados, cacao, honey, coconut oil and sea salt in a clean food processor until smooth. Using a palette knife cover the cakes with icing. Place the cakes in a fridge for 30 minutes.
  3. For the shavings, melt dark chocolate. Spread the mixture onto parchment paper as thinly as possible. Leave at room temperature for about 5 minutes. Then, carefully roll the paper to form a cylinder and place in the refrigerator for about 20-25 minutes to harden. Then, carefully peel the paper off. You’ll be left with beautiful shaving. Put it a fridge for another 5 minutes to harden again.
  4. Garnish the mudcakes with dried shredded coconut, grated beetroot and shavings before serving.

*Please note, my mudcakes didn’t turn out as smooth as I expected. I believe, it’s because I haven’t processed ingredients in a food processor long enough. In fact, these mudcakes became a bit crunchy, which didn’t hurt a taste at all. Nutty, fruity and chocolate, with a twist because of beet roots, these cakes will satisfy your sweet tooth. Happy Valentine’s Day!

 

 

Шоколадно-Бурякові Тістечка


 

Як приходить День Святого Валентина, то перше, що спадає на думку- це шоколадні тістечка та цукорки. Правда?

Купуємо смаколики в гарних упаковках у магазинах, але чи не шкодимо своєму здоров’ю. У більшості випадках, на-жаль, так. Пригадуєте, я писала про “прихованих” чужинців в продуктах харчування? Що робити, щоб уникнути шкідливих добавок? Звичайно, зготувати смачний та здоровий десерт самому.

Пропоную вам рецепт шоколадно-бурякових тістечок. Їхні корисні властивості вам сподобаються. Тістечка багаті на білок, завдяки горіхам. Містять корисні омега-3 жирові кислоти, завдяки тим ж горіхам, авокадо та насінню льона. Багаті на клітковину, завдяки горіхам та бурякам. Містять анти-оксиданти, завдяки ягодам. Ось такий корисний набір. Надіюсь, ви вже загорілися бажанням їх спробувати. Тільки, будь-ласка, майте на увазі, що, хоч ці тістечка і здорові, це не означає, що можна їсти їх до несхочу. Статусу високо-калорійності я їх не позбуваю 🙂

chocolate beet mudcakes
12 порцій Час готування: 2 год (25 хв руками) Десерт- сирий

Інгредієнти:

Для тістечок:

  • 300 г суміші Бразильських горіхів та мигдалю
  • 6 фініків
  • 40 г сушених чорниць
  • 4 ст.л. меду
  • 3 середніх буряки, почищені від шкірки та натерті на тертці, плюс ще для декорації перед сервуванням
  • 200 г кокосової стружки, плюс ще для декорації перед сервуванням
  • 4 ст.л. какао
  • 4 ст.л. кероб
  • 2 ст.л. меленого льону

Для помадки:

  • 2 авокадо, кісточки та шкірка забрані
  • 60 г какао
  • 170 г меду
  • 2 ст.л. кокосової олії (або оливкової)
  • 1/2 ч.л. морської солі

Для шоколадної декорації:

  • 100 г натурального чорного шоколаду

chocolate beet mudcakes

Інструкції:

  1. Для тістечок. Змішайте у блендері горіхи, доки вони не стануть подібними до хлібних крихт. Добавте фініки, ягоди та мед. Продовжуйте блендувати. Добавте тертий буряк, кокос, какао, кероб і насіння льону. Замішуйте доки суміш не стане однорідна. Розкладіть суміш у квадратні контейнери (застелених пергаментним папером) і поставте у морозилку на 40 хв, шоб тістечка затверділи.
  2. Для помадки. У чистому блендері замішайте авокадо, какао, мед, олію та сіль доки суміш на стане однорідна. Використовуючи мастихін (ніж) накладіть помадку на тістечка. Поставте тістечка у холодильник на 30 хв.
  3. Для шоколадної декорації. Розтопіть шоколад. Викладіть на пергаментний папір якомога тонко. Залиште на 5 хв. Тоді обережно скрутіть у трубочку і поставте у холодильник на 20-25 хв, щоб шоколад затвердів. Обережно відчепіть папір. У вас залишиться гарно закручений шоколад.
  4. Перед сервуванням. Посипте кокосом, тертим буряком та прикрасте шоколадом.

Зауважте, що мої тістечка не вийшли такі кремові, як очікувалося. Думаю, це сталося через те, що не блендувала інгредієнти достатньо. Як би там не було, на смак вони вийшки оригінальні: горіх, фрукти та шоколад, плюс буряк. Тут є все, щоб задовільнити солодкоїжок. З Днем Святого Валентина вас!

Advertisements

2 thoughts on “Chocolate Beet Mudcakes.Шоколадно-Бурякові Тістечка.”

  1. These look crazy good! Neither my husband, or I , like beets, but I am trying to find ways to sneak them in. 😉 Can you taste the beets in this at all? The other day I got yogurt that had beets and cherries and had I not read the label I would have never known that there were beets in it. Does the chocolate kind of take over this cake? Beautiful by the way. 🙂

    1. Thank you. Chocolate does take over the beets. In case you want to bring beet taste down, you might want to process them longer in blender. I haven’t done it since my blender is not that powerful, and I was afraid I’ll burn it)
      Or, you can decrease beet amount, and increase dried blueberries and dates amounts. Kinda play with the proportions, though watching for the texture.
      Also these Mudcakes taste better the next day)

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s