Blueberries and Ginger Overnight Oatmeal

Blueberries and Ginger Overnight Oatmeal. Вівсянка “Через Ніч”: Чорниці та Імбир

Blueberries and Ginger Overnight Oatmeal

When I was about 17 years old, I found in one of my mom’s books a recipe, which said Beauty Oatmeal from France in it’s headline. Very simple recipe promised you to look your best by eating overnight oatmeal. Following the instructions, you had to add boiled water to oats in the evening and, then eat them the next morning.

I liked the simplicity of the recipe and, for years, Beauty Oatmeal has been one of my favorite breakfast options. Sometimes, I would add shredded apple, honey and cinnamon to enrich the taste.

Now, almost twenty years later, I still enjoy my overnight oatmeal but the recipe became a bit advanced, thanks to my profession as Fitness Nutritionist. I’ve added healthy fats, such as chia seeds and nuts, and I’ve added protein, Greek yogurt. As final result, I have a complete meal that is rich in fiber, has balanced macronutrients and tastes delicious. Oh, did I forget to mention, it takes only 10 minutes to make.

I hope, you liked overnight oatmeal option I offered you yesterday. Carrot Cake version came accidentally one day when I used shredded carrot instead of apple, and my husband said that breakfast that day reminded him of carrot cake. I guess, a lot of wonderful ideas in coking come by accident.

Today I would like to share with you another flavor option for overnight oatmeal, Blueberries and Ginger. I think, it is a wonderful combination for February. Thanks to blueberries, it will remind you of Summer and, thanks to ginger, it will give additional boost to your immune system.

 

Blueberries and Ginger Overnight Oatmeal

Blueberries and Ginger Overnight Oatmeal


 

Ingredients:

  • 5.3 oz (150 g) Greek yogurt
  • 2/3 cup regular rolled oats
  • 2/3 cup coconut milk (or any other milk you like)
  • 1/2 cup frozen or fresh blueberries
  • 2 Tbsp raw honey
  • 1 Tbsp chia seeds
  • 1/2 tsp fresh shredded ginger

For topping:

  • frozen blueberries
  • raw sunflower seeds

Instructions:

  1. In a medium bowl combine all ingredients.
  2. Transfer mixture to glass jars with lids. You can use 1 pint jar (16 oz) or two half-pint (8 oz) jars. Cover and chill up to three days.
  3. To serve top with blueberries and sunflower seeds.

Makes 2 servings.

Per serving: 360 calories,  8 fat, 60 g carbohydrates and 12 g protein

Blueberries and Ginger Overnight Oatmeal

Вівсянка “Через Ніч”: Чорниці та Імбир

Коли мені було десь 17 років знайшла у маминах книжках рецепт краси: вівсянка по-французьки. Відповідно до рецепту, потрібно було залити вівсяні палстівці кип’яченою водою, залишити наніч та з’їсти на сніданок.

Простий рецепт припав мені до душі і користувалася я ним роками. Часто добавляла терте яблучко, мед та корицю, щоб було смачніше.

Сьогодні, майже 20 років пізніше, я і досі готую вівсянку краси, але сам рецепт значно змінився, завдяки моїй професії- фітнес дієтолог. Я добавила здорові жири, омега-3, такі як насіння чіа та горіхи. Також добавила білок- Грецький йогурт. В результаті, отримала повноцінну страву, яка багата на клітчатку, яка містить збалансовані макроелементи, та й ще смакує. Забула сказати, що приготування вівсянки “через ніч” не забере у вас багато часу. Хвилин 10, мабуть.

Надіюсь, що вам сподобався варіант “Морквяний торт”, який я запропонувала вчора. Ідея “морквяного торта” прийшла до мене випадково. Якось замінила терте яблуко на моркву, і чоловік сказав, що сніданок нагадав йому carrot cake, відомий американський десерт- торт з морквяною начинкою. Мабуть, усі цікаві рецепти народжуються саме так- випадково.

Сьогодні хочу запропонувати вам ще один варіант вівсянки “через ніч”- Чорниці та Імбир. Вважаю, це хороша комбінація для зими. Завдяки чорницям, вона нагадає вам про літо, і, завдяки імбиру, підсилить ваш імунітет.

 

Вівсянка “Через Ніч”: Чорниці та Імбир

Blueberries and Ginger Overnight Oatmeal

Інгредієнти:

  • 150 г Грецького йогурта (може бути будь-який інший йогурт без добавки фруктів)
  • 2/3 скл звичайних вівсяних пластівців
  • 2/3 скл кокосового молока (чи будь-якого іншого на ваш смак)
  • 1/2 скл заморожених (або свіжих) чорниць
  • 2 ст.л. меду
  • 1 ст.л. насіння чіа
  • 1/2 ч.л. тертого імбиру

Для сервування:

  • чорниці
  • соняшникове насіння

Інструкції:

  1. У посудині середнього розміру змішайте усі інгредієнти.
  2. Перекладіть суміш до скляних банок, які закриваються герметично. Ви можете взяти 2 250мл-банки або одну 500мл банку. Щільно їх закрийте і поставте в холодильник наніч. Може охолоджуватися до 3-х днів. Якщо зберігати довше, то вівсянка стає в’язка, що впливає на смакові властивості.
  3. Перед сервуванням покладіть зверху чорниці та соняшникове насіння.

В результаті виходять 2 порції.
На порцію: 360 калорій, 8 г жиру, 60 г вуглеводів, 12 г білків.

Blueberries and Ginger Overnight Oatmeal

 

 

Advertisements

If you have some time, I would like to hear from you

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s